AI Untuk Rakyat

 


AI untuk Rakyat ialah program pembelajaran kendiri dalam talian yang direka untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang ‘Kecerdasan Buatan’ - Artificial Intelligence (AI). Ia bertujuan untuk memberi penjelasan tentang AI kepada semua lapisan masyarakat – pelajar, ibu bapa yang tinggal di rumah, profesional dalam apa jua bidang, warga emas - pada asasnya, sesiapa sahaja yang berminat untuk membelajari dan ingin membina ‘Minda Digital’.

Program ini dibahagikan kepada dua bahagian: ‘Kesedaran AI’ atau turut dikenali sebagai ‘AI Aware’ dan ‘Hargai AI’ atau ‘AI Appreciate’.

Kedua-dua bahagian boleh disiapkan dalam masa kira-kira empat jam. Setiap bahagian adalah berdasarkan konsep berkaitan AI yang dijelaskan melalui aktiviti dan kuiz yang menarik. Selepas melepasi kuiz ini, pengguna akan menerima lencana yang boleh ditunjukkan dalam akaun media sosial mereka. Pengguna boleh mengambil kuiz ini seberapa banyak yang mereka mahu. Selepas mereka menyelesaikan kuiz ini, mereka menjadi pemegang lencana AI Aware dan AI Appreciate.

Untuk maklumat lanjut, sila layari : https://ai.gov.my/


Post a Comment

0 Comments